Arvostelu: Walking with the Enemy

|

admin

Pinchas Rosenbaumin tositarinan innoittama elokuva Walking with the Enemy sijoittuu toisen maailmansodan viimeisiin kuukausiin. Natsit ovat yrittäneet epätoivoisesti toimeenpanna syytteiltä tähän asti välttyneiden unkarinjuutalaisten kansanmurhaa, kunnes kuningaskunnan valtionhoitaja Horthy pakotetaan eroamaan Hitlerin ja Eichmannin tieltä. Nuori Elek Cohen etsii hajalleen ajautunutta perhettään ja välttelee joutumista keskitysleirille. Hän ottaa suuria riskejä tekeytymällä natsiupseeriksi käyttäen varastettua univormua, johdattaen näin juutalaisia kiertoreittiä turvaan ja häiriten saksalaismiehittäjien toimintaa.

Eletään vuotta 1944 ja Unkari on saanut olla rauhassa vaikka sota on muuten runnellut Eurooppaa. On jo selvää, että Saksa tulee häviämään sodan, mutta Unkari otetaan mukaan vasta tässä vaiheessa ja saksalaiset ottavat tähtäimeensä myös Unkarin juutalaiset.

Elokuva piirtää kuvan vuoden 1944 poliittisesti jännittyneestä maassa, misssä juutalaiset olivat vielä vuoteen 1944 olleet turvassa, mutta kaikki muuttui nopeasti. Kertomukset juutalaisten siirtämisestä lomakyliin ei mennyt kaikilla läpi, mutta kukaan ei tiennyt todellisuuttakaan natsien tekemistä kaasukammioista ja kuolemasuihkuista.

Elek Cohenin tarina antaa oman kuvansa juutalaisten tilanteesta monessa muussakin Euroopan maassa sodan loppuvuosina. Elekin uhkarohkeat teot SS-univormussa, ja elokuvan rakkaustarinat, jotka kaikki eivät pääty hyvin tuovat elokuvaan sen tarvitseman syvyyden. Elokuvan pääpaikka Glass House sijaitsee Budapestin Vadatz kadulla. Toiminnallaan Elek ja hänen ystävänsä pelastivat satoja Unkarin juutalaisia kuolemalta.

Elokuva on hieman erilainen sotaelokuva, mutta tuo omalla tavallaan nähtäville unkarilaisten tilanteen Saksan ja Venäjän välissä.

Elokuvan ohjasi Mark Schmitdt ja pääosissa nähdään Jonas Armstrong, Ben Kingsley, Simon Kunz, Hannah Tointon sekä Simon Dutton. Elokuva julkaistiin 2014 ja se keräsi elokuvateattereissa reilun miljoonan dollaria.

Suosittelemme elokuvaa sotahistorian ja Euroopan lähihistorian ystäville. Se antaa myös erilaisen kuvan valtionhoitaja Horthyn tilanteesta Unkarin johtajana. Ja sen miltä tuntuu olla SS-everstin ja sitä kautta Hitlerin ja toisaalla hullun valtionmiehen Stalinin välissä.

Pichas muutti itse sodan jälkeen Sveitsiin ja meni naimisiin Stephanie Strernin kanssa. Hänen isäsi oli rabbi. Pinchas Rosenbaumin omat vanhemmat tapettiin Auswitzissä muiden 500 000 juutalaisen mukana. Elokuvassakin esiintyvä SS everstiluutnantti Otto Skorzery antautui US armeille ja kuoli 1975. Elokuvan tositarinan kertoja Pichas itse kuoli 1980 ja hänen vaimonsa 2010, he saivat kolme lasta.

Vuonna 2005 Budapestissä avattiin muistomerkkki Danuben rannalle, jossa pronssiset kengät ovat valettuna joen varteen muisona natsien ja Arrow Crossin terrorista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.