Historiaan liittyy paljon sotaisia vaiheita. Tälle sivulle keräämme eri vaiheiden henkilöitä ja kerromme historian tapahtumia.
TALVISODAN KOKEMUS. SALPALINJA SYNTYY
Kirjoittaja Kimmo Valo, lähde Sotahistoriallinen keskusteluryhmä Facebookissa Talvisodan puolustuksessa ei ollut syvyyttä. Oli vain koko lailla linnoittamaton pääasema eikä sen …
Itä-Suomen unohdettu miehitys
Tämä teksti on julkaistu alunperin Savon Sanomissa. Porkkalan miehitys ja sen vapautuminen vuosikymmentä myöhemmin muistetaan. Suurelle yleisölle lähes sen sijaan …
Jatkosodan elämää korsuissa
Toisesta maailmansodasta alkaa olla jo sen verran aikaa, että veteraanien määrä lähestyy nollaa ja kaikki muistot ovat vain niitä, jotka …
Mannerheimin Päämajan historia ilmestyy vihdoin – uutuuskirja pureutuu kohtalonhetkiin
Mannerheimin Päämajassa Mikkelissä tehtiin Suomen kohtalon määritelleet ratkaisut. Mikko Karjalaisen teos on ensimmäinen kokonaisesitys Päämajan historiasta. Suomen kohtalon määritelleet sotilaalliset …
Mieliala-näyttely avaa uuden näkökulman sotavuosien Helsinkiin
HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyn. Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri …
Uusi sotahistoriakirja Äyräpään Ärjy ja Äänisen Aleksandra / tietokirja
Sotaveteraanit on hyvin iäkästä ja vauhdilla harvenevaa väkeä, mutta vielä löytyy heitä, jotka kykenevät kertomaan sotakokemuksistaan. Tätä ainutlaatuista aineistoa jahtaa …
Pelien pelaaminen historian tutkimisen ohessa
Historia on mielenkiintoinen aihe, varsinkin jos liittyy oman maan lähihistoriaan. Varsinkin tässä iässä on saanut huomata, että silloin 70- ja …
Suomalaiset ja liikenne nykyään
Vaikka tämä sivu, jolla juuri olet ei ole autoiluun liittyvä, autot liittyvät kyllä Suomeen. Suomi on kohtuullisen harvaan asuttu maa …
Likaista peliä vihollisen maaperällä
Talvisodan jälkipuoliskolle sijoittuva A. M. Frostin romaani Likaista peliä tempaisee mukaansa jäätävän vaarallisiin käänteisiin vihollisen salaisessa leirissä, jossa käydään likaistakin …
Suomen Lapissa käytiin ilmataistelu vuonna 1954
Kylmäksi sodaksi kutsutaan toisen maailmansodan päättymisestä vuonna 1945 Neuvostoliiton hajoamiseen vuonna 1991 kestänyttä aikakautta, jolloin Eurooppa ja suurin osa muuta …
Rannikkotykistö torjui Neuvostoliiton yrityksen hyökätä Kotkaan
Kotkan sijainti lähellä itärajaa teki siitä houkuttelevan kohteen Neuvostoliiton asevoimille, ja samalla tärkeän Suomen rannikkopuolustukselle talvi- ja jatkosodassa. Kotka on …
Piiritetyssä Leningradissa kuoli yli puoli miljoonaa ihmistä nälkään ja kulkutauteihin
Leningrad oli toisen maailmansodan aikana yksi Neuvostoliiton suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista. Aiemmalta nimeltään se oli Pietari, perustajansa Pietari Suuren mukaan, …
Urheilua ja pelejä puolustusvoimissa
Suomen lähihistorian merkittävimpiin sotiin kuuluu talvisodan (1939-40) lisäksi jatkosota (1941-44), jonka aikana käytiin myös niin kutsuttua asemasotaa. Asemasota oli puolustussotaa, …
Lapin sota alkoi Suomenlahdelta
Suomalaisten ja saksalaisten aseveljeys toisessa maailmansodassa päättyi toisaalta Neuvostoliiton sanelemiin rauhanehtoihin, toisaalta saksalaisten hyökkäykseen suomalaisten hallussa olleelle Suursaarelle. Suomi oli …
Sodan harmaa arki
Toisessa maailmansodassa, mikä Suomessa koettiin kolmessa osassa: talvisota, jatkosota ja Lapin sota, koettiin myös sotaan liittymättömiä kummallisuuksia, kuten se, että …
Sotakoirat Suomen sodissa
Suomen sodissa sotamiesten rohkeutta, sisua ja sinnikkyyttä ei tuskin voi liiaksi ylistää. Venäjää vastaan käyty jatkosota päättyi torjuntavoittoihin, joiden myötä …
Ilmarinen ja Väinämöinen olivat Suomen laivaston suurimmat alukset – toistaiseksi
Panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen olivat Suomen merivoimien kaikkien aikojen suurimmat laivat, joiden hankinta vei ison osan puolustusmäärärahoista. Lähivuosina rakennettavat Laivue …
Hangosta on taisteltu monta kertaa
Hanko on ollut sotilaallisesti tärkeä paikka jo 1600-luvulta lähtien. Hankoniemen kärki on Suomen mantereen eteläisin kohta Suomenlahden suulla ja sieltä …
Suomen ilmailumuseoissa on esillä ilmasodan historiaa 1920-luvulta lähtien
Suomen ilmailumuseoissa on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen monipuolinen valikoima sotilaslentokoneita. Joukossa on harvinaisuuksia, kuten koko maailmassa ainoina säilyneet Morane-Saulnier MS 50C …
Saksalaisten Sturmbock-linjaa Käsivarressa kartoitetaan ensimmäistä kertaa
Lapin sodan aikana Sturmbock-linja oli saksalaisten viimeinen linnoitettu asema Suomessa. Sieltä saksalaiset perääntyivät Norjan puolelle keväällä 1945 ja jättivät jälkeensä …
Valtio alkoi muokata sotakorvausteollisuutta kohti idänkauppaa pian sodan jälkeen
Toisin kuin usein esitetään, sotakorvaukset eivät synnyttäneet Suomen metalliteollisuutta, vaan niiden kautta valtionhallinnon ja teollisuuden 1930-luvun mittaan kriisiin ajautuneet suhteet …