Historia

Historiaan liittyy paljon sotaisia vaiheita. Tälle sivulle keräämme eri vaiheiden henkilöitä ja kerromme historian tapahtumia.

Talvisota ja Lohja osa 7

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Molemmat lohjalaiset paikallislehdet ilmestyivät viimeisen kerran ennen joulunpyhiä perjantaina 22.12.1939. Edellisenä päivänä Lohjalla oli annettu ensimmäinen …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja osa 6

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Lehtien sotauutiset olivat lähinnä sensuroituja virallisia tiedotteita, mutta paikallisista asioista voitiin kertoa hieman vapaammin. Joulun lähestyessä …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja osa 5

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Lohjan kauppalassa saatiin joulukuun puolivälissä valmiiksi sirpalesuojat vihollisen ilmahyökkäysten varalta. Onneksi sellaisia ei ollut vielä tapahtunut. …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja osa 4

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Kun sodan alusta oli kulunut pari viikkoa, se ei vieläkään ulottunut Lohjalle, vaikka esimerkiksi Tammisaartakin pommitettiin …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja osa 3

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Itsenäisyyspäivän jälkeen sota tuntui entistä vahvemmin lohjalaisten elämässä. Voimaan tuli yöaikainen ulkonaliikkumiskielto muutoin paitsi välttämättömissä asioissa, …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja osa 2

Teksti: historiantutkija Torsti Salonen Tiistaina 5.12.1939 oli sodan kuudes päivä. Vaikka sota ei suoraan vielä kohdistunut Lohjaan, niin silti se …

Lue lisää

Lohjalaisten polut talvisodassa kiinnostavat

Historioitsija Torsti Salonenluennoi aiheesta ”Lohjan miesten sotapolut talvisodassa” Puu-Anttilassa 13.12.18 kello 18.00 – 19.30. Luennossa käsitellään mm. sitä, millainen lohjalaisten …

Lue lisää

Talvisota ja Lohja

Teksti: historian tutkija Torsti Salonen 80 vuotta sitten Lohjalla, osa 1 Talvisodasta on kulunut tuo aika. Pidin vuosi-pari sitten valtavan …

Lue lisää

Macaon museot- kaupungin kulttuurillinen puoli

Sotahistorian ohessa voi välillä suunnata mielenkiintonsa johonkin aivan muualle, ja tällä kertaa artikkelimme vie ajatuksen Macaoon. Macaon alueen oman nimisen …

Lue lisää

Suomi ja itsenäisyys

Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle? Mitä se merkitsee meille Suomena? Mitä suomalaisuus nykyaikana tarkoittaa? Ennen se merkitsi omaa valuuttaa, omaa maata …

Lue lisää

Talvisota ja Suomi

Talvisota kesti 105 päivää alkaen marraskuussa 1939 ja päättyen maaliskuussa 1940. Jälkeenpäin on monesti mietitty, miksi tuollainen reilun kolmen kuukauden …

Lue lisää

Viipuri – menetetty kaupunki

Viipurin historiankirjoitus alkaa pääosin vuodesta 1293 kun Ruotsin marski Torkkeli Knuutinpoika päätti kolmannen ristiretken yhteydessä rakentaa Suomenveden pohjukkaan Viipurin linnan. …

Lue lisää

TALVISODAN KOKEMUS. SALPALINJA SYNTYY

Kirjoittaja Kimmo Valo, lähde Sotahistoriallinen keskusteluryhmä Facebookissa Talvisodan puolustuksessa ei ollut syvyyttä. Oli vain koko lailla linnoittamaton pääasema eikä sen …

Lue lisää

Itä-Suomen unohdettu miehitys

Tämä teksti on julkaistu alunperin Savon Sanomissa. Porkkalan miehitys ja sen vapautuminen vuosikymmentä myöhemmin muistetaan. Suurelle yleisölle lähes sen sijaan …

Lue lisää

Jatkosodan elämää korsuissa

Toisesta maailmansodasta alkaa olla jo sen verran aikaa, että veteraanien määrä lähestyy nollaa ja kaikki muistot ovat vain niitä, jotka …

Lue lisää

Mannerheimin Päämajan historia ilmestyy vihdoin – uutuuskirja pureutuu kohtalonhetkiin

Mannerheimin Päämajassa Mikkelissä tehtiin Suomen kohtalon määritelleet ratkaisut. Mikko Karjalaisen teos on ensimmäinen kokonaisesitys Päämajan historiasta. Suomen kohtalon määritelleet sotilaalliset …

Lue lisää

Mieliala-näyttely avaa uuden näkökulman sotavuosien Helsinkiin

HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyn. Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri …

Lue lisää

Uusi sotahistoriakirja Äyräpään Ärjy ja Äänisen Aleksandra / tietokirja

Sotaveteraanit on hyvin iäkästä ja vauhdilla harvenevaa väkeä, mutta vielä löytyy heitä, jotka kykenevät kertomaan sotakokemuksistaan. Tätä ainutlaatuista aineistoa jahtaa …

Lue lisää

Pelien pelaaminen historian tutkimisen ohessa

Historia on mielenkiintoinen aihe, varsinkin jos liittyy oman maan lähihistoriaan. Varsinkin tässä iässä on saanut huomata, että silloin 70- ja …

Lue lisää

Suomalaiset ja liikenne nykyään

Vaikka tämä sivu, jolla juuri olet ei ole autoiluun liittyvä, autot liittyvät kyllä Suomeen. Suomi on kohtuullisen harvaan asuttu maa …

Lue lisää

Likaista peliä vihollisen maaperällä

Talvisodan jälkipuoliskolle sijoittuva A. M. Frostin romaani Likaista peliä tempaisee mukaansa jäätävän vaarallisiin käänteisiin vihollisen salaisessa leirissä, jossa käydään likaistakin …

Lue lisää