Suomen sotahistoriaa on myös ulkomailla

|

admin

Suomen sotahistoriallisen seuran Sotahistorialliset kohteet -palvelusta löytyy kuvia ja tietoja yli 1500:sta sotahistoriaan liittyvästä paikasta pitkin Eurooppaa. Kohteita on helppo hakea Googlen karttapohjalta tai maakohtaisista luetteloista. Suomen sotahistoriaan liittyviä paikkoja on ymmärrettävästi eniten nykyisen Venäjän alueella, mutta niitä on myös Baltiassa, Saksassa, Ruotsissa ja Sveitsissä.

Suurin osa Suomen sotahistoriallisista kohteista on Venäjällä

Suurin osa palvelusta löytyvistä Venäjän sotahistoriallisista kohteista liittyy Suomen Talvi- ja Jatkosotaan, mutta joukossa on myös Suomen sisällissotaan liittyviä sankarihautausmaita ja muistomerkkejä luovutetuilta alueilta, sekä venäläisiä sotamuseoita. Kohteita on palvelussa valtavasti: pelkästään Aunuksen Karjalassa niitä on toista sataa ja Viipurissakin kymmeniä. Niitä on kuitenkin helppo etsiä kartalta sekä valikosta alueiden, paikannimien ja taisteluasemien nimien avulla.

Suomen sotahistoriaa on myös Virossa

Viron alueen sotahistoriallisten paikkojen joukossa on mm. Suomen Jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten museo, alasammutun matkustajalentokone Kalevan muistomerkki, Tarton rauhansopimuksen neuvottelupaikka sekä suomalais-virolaisten joukkojen muistomerkki Viron vapaussodan ajalta. Latvian alueelta löytyy mm. Jääkärilipun vihkimispaikka, Latvian vapaussotaan osallistuneiden suomalaisten muistomerkki ja Suomeen siirtolennolla olleen Junkers-pommikoneen putoamispaikka. Liettuaan on merkitty vain yksi suomalaisiin liittyvä kohde, Krimin sodassa 1854-55 kaatuneiden suomalaisten joukkohauta.

Ruotsin alueelle on merkitty yksi Suomen sotahistoriaan liittyvä paikka, Trollhättanissa sijaitseva muistolaatta. Siinä kerrotaan Suomen Brewster-hävittäjien kokoamisesta Saabin tehtailla vuonna 1940.

Jääkäreiden historiaa Saksassa

Saksan alueelle merkityistä kohteista Suomeen liittyvät Lapissa Operaatio Barbarossasta vastanneen upseerin hauta, kenraali Dietlin hauta, jääkäreiden muistomerkki sekä koulutuskeskus, jossa suomalaislentäjät harjoittelivat Junkers 88:lla.

Sveitsin alueelta palvelusta löytyvät Mannerheimin muistomerkki ja asunto, kenraali Oeschin muistomerkki sekä Alppien päällä hajonneiden italialaiskoneiden lentäjien muistolaatta.

Useimpien kohteiden kohdalla on hyvät kuvaukset, valokuvia sekä myös linkkejä. Kohteista EU:n alueella sijaitsevia on helppo käydä bongailemassa vaikkapa lomamatkoilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.