Arvostelu: Conspiracy

|

admin

Elokuva yhdestä saksalaisten kokouksesta toisen maailmansodan aikana, kaukana rintamalta, vielä rauhallisessa Saksassa, Wannseen rannalla.

Elokuva julkaistiin 2001 ja se tuo esille yhden karmaisevan tavan, millä Saksan valtio lähti ratkaisemaan valkoisen rotuajattelunsa pulmaa: juutalaisia.

Näyttelijäkaartissa nähdään mm. Brendan Coyle, Colin Firth, Kenneth Branaugh sekä Stanley Tucci.

Vuonna 1942 joukko natseja kokoontuu huippusalaiseen tapaamiseen Berliiniin. Neuvonpitoa johtaa korkea-arvoinen Reinhard Heydrich, jonka vastuulla on löytää lopullinen ratkaisu Saksan juutalaisongelmaan.

Ongelman perusta oli saksalaisten tavoitteet Adolf Hitlerin natsien johtamana luoda 1000-vuotinen valtakunta, jossa ei ollut sijaa juutalaisille, joten juutalaiset piti saada pois Euroopasta ja lopulta koko maailmasta. Aluksi saksalaiset tyytyivät siirtämään juutalaisia pois Saksasta, mutta jopa Puolan leireillä alkoi olla heidän mielestään liikaa juutalaisia, ja viranomaisten mielestä jotain oli tehtävä. Samaan aikaan vuonna 1942 Saksan armeijan eteneminen Venäjälle oli pysähtynyt ja kylmä talvi teki pahojaan koko Euroopassa, ruokaa oli niukasti ja saksalaiset näkivät juutalaisten syöttämisen vievän ruokaa sotilailta.

Tietenkään kaikki saksalaiset eivät olisi hyväksyneet tämän kokouksen asialistaa ja siksi koko kokous oli salainen, eikä siitä tehty alunperinkään kuin 30 numeroitua siivottua pöytäkirjaa, joista vain yksi on selvinnyt tähän päivään saakka ja siitä kertoo elokuva.

Elokuva antaa kylmän kuvan saksalaisten sotilaiden, ministeriöiden, kansallissosialistisen puolueen sekä virkamiesten suhtautumisesta siihen, mitä muutamalle miljoonalle juutalaiselle ollaan tekemässä. Ensin puhutaan uudelleen sijoittamisesta, evakuoinneista ja lopulta suoraan itse asiasta eli juutalaisten mahdollisimman nopeasta tappamisesta esimerkiksi kaasulla. Saksalaiset laskivat että yksi kuolemanleiri täydellä kaasuvarustuksella voisi eliminoida jopa 60 000 juutalaista päivässä…. elokuva kertoo siis kaksi tuntisesta kokouksesta, jossa tarvittavat henkilöt eri paikoissa Saksan valtarakennetta pystyivät luomaan Hitlerin käskystä mutta näennäisesti tiedostamatta ohjeistuksen juutalaisten koko kansan tappamiselle.

Kliininen elokuva, jossa näyttelijät suhtautuvat rooleihinsa sillä hulluudella, joka oikeitakin historian henkilöitä sekä heidän ajatteluaan vaivasi.

Arvostelu: 7/10 (imbd 7,7/10)

Elokuvan lopussa nähdään kooste kokoukseen osallistuneiden natsien lopullisesta tuomiosta, joko sodan aikana tai sen jälkeen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.