Sotahistoriaa ja pelejä

|

admin

Ihminen on sen verran sotaisa, että se hakeutuu mielellään myös pelien maailmoissa sodan äärelle. Se on itseasiassa erikoista, sillä suurin piirtein jokainen joka on sotinut, ei haluaisi kokea sitä uudelleen.

Sotapelejä on monen moisia, on tietokonepelejä, mobiilipelejä, lautapelejä – toimintaa, seikkailua, strategiaa ja rahapelejä. Katsotaan vähän jokaiseen kategoriaan omien suosikkien kautta.

Kategoria 1: rahapelit

Suomikasino on esimerkki, joka sisältää sellaisia rahapelejä eli automaattipelejä, joissa on teemana myös sota.

Sotaan tai armeija-aiheiseen liittyviä pelejä on itseasiassa tarjolla yli 200 peliä, mutta suurin osa niistä ei mitenkään liity historiaan tai varsinaisesti sotaan. Mutta mukana on esimerkiksi Platoon elokuvasta tehty automaattipeli sekä Napoleonin valloituksista kertova peli. Hunnien Attila on saanut myös oman pelinsä ja tottakai Amerikan ensimmäinen itsenäisyystaistelu on saanut pelinsä.
Elokuvien maailmasta myös Rambo sai pelinsä ja vanha kunnon Battleship on muotoutunut myös kolikkopeliksi. Useimmat pelit menevät kuitenkin Rooman vallanaikakaudelle ja pidemmälle historiaan, eli aivan lähihistorian sotapelejä ei kovin monia ole tarjolla.

Oma suosikki sotaisista rahapeleistä vie pelit viikinkiaikaan. Itse pelissä ei varsinaisesti ole mitään sotimiseen liittyvää, mutta viikinkien raivotessa, saa sekä voittoja että tavallaan pelin sisäisen taistelun aikaiseksi.

Kategoria 2: tietokonepelit

Noita ensimmäisen kategorian pelejä nyt voi pelata niin kotikoneella kuin mobiilissakin, joten tavallaan se sopivat myös tähän toiseen kategoriaan, mutta nykyiset tietokonepelit vievät sotapelit aivan uudelle tasolle. Tarjolla on yksin pelattavia pelejä, tai sitten voit oikeasti lähteä hakemaan ammattia tietokonepelaamisesta.

Yksi tällainen peli on Activisionin Call of Duty, joka julkaistiin viime vuonna (viimeisin versio). Sitä pelataan eri tasoilla, mutta mikäli haluaisi paremmille ansioille, niin pitäisi varmaankin tähdätä vähän sotapelien ohi ja ottaa pelikseen Counter Strike: Global Offensiven. CS:GO pelissä pelataan terroristit vs poliisin erikoisjoukot ja puolessa välissä aina vaihdetaan puolia. Tämä on se peli, jossa mm. suomalaiset ENCE, HAVU ja KOVA taistelevat maailman turnauksissa ja parhaimmillaan ovat mukana kamppailemassa miljoonista euroista! KYLLÄ, tietokonepeliä pelaamalla!

Pieni varoituksen sana: vaikka kyseessä on tietokonepeli, niin päästäkseen ammattilaistasolle, vaaditaan yleensä useamman vuoden harjoittelu ja pelaaminen sekä hyvä tuuri päästessä oikeaan joukkueeseen.

Oma tietokonepelaaminen sai alkunsa jo silloin 80-luvulla, mutta henkilökohtaisesti on koskaan innostunut varsinaisista ampumapeleistä, erilaisia strategiapelejä kylläkin tuli pelattua 2000-luvun vaihteissa useampiakin silloin kun vapaata aikaa sattui jossain väleissä jäämään.

Kategoria 3: strategiapelit

Strategiapelejä on sitten sekä lautapeleissä että tietokonepeleissä. Tässä kategoriassa tulee oma suosikki eli shakki. Shakki on sotapeli, siinähän pelataan nimenomaan armeijalla toista armeijaa vastaan. Shakkiakin voi pelata nykyään vaikka mobiilisti, mutta parhaimmillaan se on vastustajan kanssa oikealla shakkipöydällä pelattuna. Itse opettelin shakin isäni kanssa ollessani alle 10-vuotias. Kävin jopa siihen aikaan shakkikerhossa, mutta nuorelle pojalle meno siellä oli 80-luvulla hieman liian hidasta.

Jos haluat pelata varsinaisesta maailmanvalloituksesta niin Sid Meier’s Civilization VI on peli siihen, koska siinä pitää ottaa huomioon jo myös politiikka, mikä on kaikissa sodissa ollut varsinaisen sotimisen ohella yksi tärkeimpiä taktiikoita.

Oma suosikki oli aikoinaan kohtuullisen helppo Age of Empires, jossa luotiin itselle oma kaupunki ja alettiin kehittää sitä. Kaupungin kehittämiseen liittyi myös sotiminen, jota pelissä ei voinut välttää.

Monissa tietokonepeleissä sotapelaaminen on viety kuvitteelliseen maailmaan, sillä monesti sotapelaamisesta halutaan tehdä jollakin tavalla romanttinen tai sankarillinen, varsinaiset sotapelitkään eivät pysty näyttämään sodan oikeata laitaa.

Kategoria 4: lautapelit

Uskomatonta kyllä, lautapelejä on yhä saatavilla ja vaikka tietokonepelit jylläävät, on lautapeleillä omat suosikkinsa ja pelaajansa. Sotapelien kirjosta löytyy useampia toisen maailmansodan tapahtumiin sijoittuvia pelejä ja myös vanhempien sotien pelejä. Yksi oma suosikki on vanhakunnon Risk, joka vaatii vähän enemmän myös mietintää ja on parhaimmillaan, kun pelaajilla on jo vähän ikääkin.

Oletko itse löytänyt oman sotapelisuosikin, ja onko se lautapeli, tietokonepeli vai peräti rahapeli?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.