34 Vuotta historian pisimmän sodan päättymisestä

|

Stefan Svinhufvud

Artikkelin otsikko saattaa kuulostaa oudolta mutta se on vain yksiä historian hauskoja oikkuja. Kyseessä on siis ”335 Vuoden Sota” joka alkoi kun Hollanti julisti sodan Scillynsaaria vastaan vuonna 1651 englannin sisällissodan aikaan. Tuolloin Hollannilla ja parlamentin joukoilla oli liittouma ja Hollannin laivasto auttoi parlamentin joukkoja John Granvilleä vastaan.

Scillyn saaret olivat rojalistien viimeinen maa-alue sisällissodan lopussa, jolloin liittouma parlamentin sekä Hollannin laivasto kanssa luotiin. Rojalistit loppujen lopuksi antautuivat parlamentin joukoille. Hollannin laivasto ei edes ampunut yhtäkään laukausta. Mutta koska kyseessä oli kuitenkin niinsanotusti eri hallitus omalla maa-alueellaan, ei heidän antautuminen laillisesti pätenyt rauhansopimuksena Hollannin kohdalla.

Tämä pieni seikka vain unohtui eikä virallista rauhansopimusta kirjoitettu kun vasta 17. huhtikuuta 1986, tasan 34 vuotta sitten. Se on samaan aikaan historian pisin sota että myös vähiten kuolemia vaatinut sota.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.