Mannerheim-ristin ritarin, hävittäjälentäjä Lauri Nissisen tarina KOHTALONA TAIVAS

|

admin

Syntyi 31.7.1918 Joensuussa, kaatui 17.6.1944 Kaukjärvellä, siunattu kentälle jääneenä Valkealan sankarihautaan.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Nissinen osallistui jo talvisotaan saaden Fokker-hävittäjällä saaden tililleen viisi ilmavoittoa. Jatkosodassa Nissisen koneina olivat Brewsterit ja Messerschmittit. Mannerheim-ristin hän sai 5.7.1942. Luutnantti Nissinen koki sankarikuoleman 17.6.1944, kun yläpuolella lentäneestä Urho Sarjamon koneesta ammuttiin siipi poikki ja kone putosi pilven läpi Nissisen koneen päälle. Lauri Nissisellä oli kaatuessaan 32 ilmavoittoa.

Tommi Rossin värittämä kuva Vääpeli Lauri Nissinen Brewster koneensa BW-384 vakaajalla istumassa Tiiksjärvellä talvella 1942. Koneen takaevään on merkitty viimeisin ilmavoitto 13.2.42

Lauri Nissisen syntymäkoti sijaitsi Joensuun Papinkadun ja Merimiehenkadun kulmassa. Olli Tiaisen maanpuolustussäätiö on laittanut paikalla sijaitsevan kerrostalon seinään muistolaatan.

KOHTALONA TAIVAS – Hävittäjälentäjä Lauri Nissisen elämäntarina on julkaistu kirjana Harri Mustosen kirjoittamana ja Koala-kustannuksen kustantamana mielenkiintoisena kirjana, kovakantinen, 352 sivua, 118 kuvaa. Kirja on myytävänä Kaarteen Sotamuseosta, Lohjalta. Jos haluat kirjan itsellesi, ota yhteys Kaarteen Sotamuseoon.

Kaarteen Sotamuseolla on kunnia omistaa Nissisen alkuperäinen aito Mannerheim-risti, nro 69 sekä muut hänen kunniamerkkinsä ja laaja kokoelma Nissisestä ja hänen lentäjäurastaan kertovaa materiaalia. Tämä Lauri Nissisen uran kirjallinen materiaali sekä valokuvat ovat olleet kirjan kirjoittajan käytettävissä ja ovat olleet yksi olennainen osa kirjan lähdemateriaalia. Harri Mustosella on näin ollut käytössään poikkeuksellisen laaja ja arvokas kokoelma alkuperäislähteitä, muun muassa Lauri Nissisen kirjeet, päiväkirjat ja valokuva-albumit.

Kirjoittaja on näin päässyt syvälle Lauri Nissisen henkilöön. Kirja sisältää tavanomaista sota-tietokirjaa enemmän ja lämminhenkisemmin lentäjän henkilökuvausta. Lentäjä Lauri Nissinen elää kirjassaan !

”Lauri eli Lasse Nissinen oli intomielinen hävittäjälentäjä. Hänen elämänsä täyttivät lentäminen sekä viehättävä nuori nainen Kaisa, jonka kanssa Lasse meni naimisiin jatkosodan alussa. Ilmataisteluissa Nissinen kävi sumeilematta viholliskoneiden kimppuun ja rohkeudestaan hänelle myönnettiin Mannerheim-risti. ”Lennämme kuin haukat, aamusta myöhään yöhön”, hän kirjoitti yhdessä lukuisista kirjeistään vaimolleen. Sodan mittaan rämäpäisestä hävittäjä-ässästä kasvoi kokenut ja harkitseva lentueenpäällikkö.

Kukaan vastustajista ei Lassea pystynyt voittamaan, mutta sodan julma taivas koitui lopulta 25-vuotiaan lentäjän kohtaloksi.”

Kuvassa Lauri Nissinen on Brewster hävittäjäkoneensa ohjaamossa Immolassa syyskuussa 1941. Kuvan väritys: Tommi Rossi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.