Arvostelu: Band of Brothers

|

admin

Nyt HBO:ssa nähtävillä oleva Band of Brothers on jo vuonna 2001 julkaista kymmenosainen sarja amerikkalaisista laskuvarjojääkäreistä Euroopan rintamalla sen loppuvuosina.

Sarja perustuu historioitsija Stephen E. Ambrosen kirjoittamaan romaaniin Band of Brothers: E Company, 506th Regiment, 101st Airborne from Normandy to Hitler’s Eagle’s Nest ja alkaa tilanteesta, missä sarjan pääosassa oleva komppania on vasta koulutuksessa USA:ssa.

Sarjassa näyttelee useampia sellainen näyttelijä, joka jatkoi tästä eteenkin päin useissa TV-sarjoissa, joissa näyttelevät yhä.

Sarja perustuu löyhästi todellisen E-komppanien vaiheisiin ja sarjan tekemiseen käytettiin 125 miljoonaa dollaria. Sarja palkittiin kuudella Emmy-palkinnolla sekä yhdellä Golden Globella kategoriassa Paras minisarja tai televisiota varten tehty elokuva. Internet Movie Databasen käyttäjät ovat äänestäneet sen kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi televisiosarjaksi (9,5/10).

Sarja sai Suomen ensi-illan jo kesällä 2002 ja sen jälkeen se on esitetty useamman kerran jo uusintana. Näyttelijäkaartissa nähdään mm. David Schwimmer kapteenina, Donnie Wahlberg vänrikkinä, Neil McDonough luutnanttina, Damian Lewis luutnanttina sekä mm. Kirk Acevodo sekä Scott Grimes. Sarjan tuottivat Tom Hanks ja Steven Spielberg ja sen ohjasivat David Frankel, Mikael Salomon, Tom Hanks, David Leland, Richard Loncraine, David Nutter, Phil Alden Robinson sekä Tony To.

Päätös sarjan tekemisestä tehtiin 1998 ja sen budjetti oli aikoinaan ennennäkemätön, mutta verrattuna vaikkapa Game of Thrones sarjaan nykyään, ei hintalappu ole mitenkään erikoinen. Yksi elokuvan näkyvimmistä asioista on muuten ajoneuvo Jeep, joka näkyy yli 1000 kohtauksessa sarjan aikana ja syy oli selvä: tuohon aikaan vietettiin jeepin 60-vuotispäiviä ja tv-sarja sopi jeepin markkinointiin täydellisesti. Elokuvan kuvauksia tehtiin myös oikeilla taistelupaikoille, esimerkiksi Utah Beachillä Normandiassa, vaikka suurin osa kuvauksista tehtiin itseasiassa Englannissa, Hatfielfin lentokentällä, jonne itseasiassa rakennettiin kylä, jota hieman aina muutettiin ja näin saatiin se näyttämään englantilaiselta, hollantilaiselta ja belgialaiselta paikalta- itseasiassa 11 eri paikkana!
Jos tuo edellinen arvostelumme käsitti elokuvan, joka oli kuvattu samasta tilanteesta kuin Band of Brothers osa 6: Bastogne, niin jakso kuvattiin sisästiloissa studiossa!

Sarjaa tehtäessä tuotettiin myös 2000 uniformua ja yli 1200 aikakauden muuta asua ja elokuvassa käytettiin noin 10 000 extra-henkilöä ja ammuttiin yli 14 000 laukausta per kuvauspäivä ja puherooleja sarjassa on kaikkiaan 500.

Elokuvassa käytettiin oikeita aikakauden aseita, sillä tuotanto hankki 700 oikeata asetta kuvauksia varten, myös paljon nähdyt M1 Garand kiväärit olivat täysin oikeita.

Elokuvassa näyttelevä Dale Dyella on oikeastikin upseerinkoulutus ja hän piti näyttelijöille 10 päivän sotilaskoulutuksen ennen sarjan aloitusta. Dye on myös Vietnam veteraani ja esittää sarjassa Eversti Robert Sinkiä.

Kaiken kaikkiaan sarja on hyvää viihdettä kaikille jotka pitävät sotaelokuvista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.