Juutalaisnaisten vastarintatoiminta Puolan getoissa oli laajamittaista ja rohkeaa – Hätkähdyttävä tietokirja tuo päivänvaloon toisen maailmansodan unohdetut sankarit

|

admin

Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset (Gummerus) kertoo Puolan getoissa toisen maailmansodan aikana toimineesta vastarintaverkostosta. Se koostui juutalaisnaisista, jotka salakuljettivat aseita, tiedustelivat ja vakoilivat, kaivoivat bunkkereita ja toteuttivat sabotaasioperaatioita oman henkensä uhalla. Bestsellerlistoille Yhdysvalloissa nousseen tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Vastarintanaiset olivat joutuneet todistamaan läheistensä julman kuoleman eikä heillä ollut enää menetettävää. Päivien valo seuraa naisia henkeäsalpaavan vaarallisissa tehtävissä, onnistumisissa ja pidätyksissä. Se vie lukijan keskitysleireille ja onnekkaimpien kohdalla myös sodanjälkeisen aikaan. Yksi selvinneistä on natsivankilasta pakenemaan onnistunut Renia Kukielka, joka oli sodan syttyessä vain 15-vuotias. Keskiluokkaisessa perheessä kasvaneesta teinitytöstä sukeutui sodan painajaisten keskellä Vapaus-ryhmän kuriiri, joka hyödynsi “puolalaista ulkonäköään” sekä kielitaitoaan ja salakuljetti muun muassa rahaa, ruokaa, lääkkeitä ja aseita.

Päivien valo -teoksen kirjoittanut Judy Batalion on taidehistorian tohtori, kirjailija ja käsikirjoittaja. Kanadassa kasvaneen ja nykyään New Yorkissa asuvan kirjailijan puolalaiset isovanhemmat selvisivät holokaustista, ja lapsena häntä ympäröivät tarinat natseja paenneiden juutalaisten kärsimyksistä.

“Puolanjuutalainen vastarintaliike osallistui aseellisiin taisteluihin, tuhosi natseja ja pelasti juutalaisia, mutta saavutukset jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi. Heidän toimintansa oli silti laaja-alaisempaa ja järjestelmällisempää kuin olin osannut kuvitellakaan, ja paljon vaikuttavampaa kuin mitä lapsuuteni holokaustitarinoissa oli kerrottu. Aseistautuneita juutalaisia vastarintaryhmittymiä toimi yli yhdeksässäkymmenessä itäeurooppalaisessa getossa”, Batalion kirjoittaa.

Judy Batalion: Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset
574 sivua, kuvaliite
alkuteos The Light of Days – Women Fighters of the Jewish Resistance
suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.