Talvisodan jäljet näkyvillä Museokioskin maaliskuun näyttelyssä

|

admin

Museokioskin maaliskuun näyttely Ilmahälytys! – talvisodan jälkiä kaupungissa esittelee valokuvin talvisodan pommitusten jälkiä Lahdessa. Talvisodan päättymisestä tulee 13.3. kuluneeksi 80 vuotta. Pommitukset näkyivät kaupungin arjessa ilmahälytyksinä, sortuneina seininä ja palaneina taloina. Keväällä 1940 korjaaminen edistyi nopeasti ja sodan jäljet häipyivät vähitellen kaupunkikuvasta. Talvisodan seurauksena kaupunkiin saapui myös uusia asukkaita evakuoituna Karjalasta.

Näyttelyn valokuvat ovat Nyblinin valokuvatarvikeliikkeessä työskennelleen ja talvisodan arjen Lahden keskustassa kokeneen Maija (Mairi) Simolan (1911–2012) taltioimia. Filmille tarttui näkymiä Rautatienkadun ja Puistokadun kulmassa sijainneen myymälän ympäristöstä sekä pommitusten jäljistä muualla Lahden keskustassa, Paavolassa ja Asemantaustassa. Näyttelyssä on valokuvien lisäksi esillä Simolan ja Nyblinin myymälän historiaan ja talvisodan aikaiseen toimintaan liittyvää esineistöä kuten alkuperäiset taidokkaasti koostetut albumit. Näyttelyn yhteydessä on katsottavissa Karjalan Liiton tuottama Karjalaisevakkojen matkassa 1939–1944 -kuvaesitys.

Ilmahälytys! – talvisodan jälkiä kaupungissa -näyttelyn tiedotustilaisuus ja näyttelyn esittely pidetään keskiviikkona 4.3. klo 11.00 Museokioskissa (Aleksanterinkatu 10).

Näyttelyn teemaan on mahdollista syventyä myös verkossa kun Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto julkaisee maaliskuun alussa yli 200 talvisota-aiheista kuvaa Lahdesta ja lähialueilta. Kuvat tulevat katsottavaksi ja vapaasti käytettäväksi Finna-palvelussa. Finna.fi on Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen aineistopalvelu, jossa myös Lahden kaupunginmuseon esine- ja kuvakokoelmia on nähtävillä.

Näyttely Ilmahälytys! – talvisodan jälkiä kaupungissa on esillä Museokioskissa 4.3.–29.3.2020. Museokioski on avoinna ti-pe klo 10-18, la-su klo 11-16, maanantaisin suljettu. Museokioski sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 10, 15110 Lahti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.