Tukholman pommitus 1944

|

admin

Pommittivatko venäläiset pommikoneet Ruotsia vuonna 1944 vahingossa? Olivatko lentäjät niin ”sumussa”, että koneet lensivät Suomen ohi suoraan Ruotsiin, vai onko taustalla isompi tarina?

Ruotsin TV:stä tuli ihan esitti lyhyen tietoiskun venäläisten ilmapommituksesta Tukholmaan helmikuussa 1944. Pommin sirpaleissa oli kyyrillisiä kirjaimia, mutta NL ei pommitusta myöntänyt. Väitti, että olisi ollut joko suomalaisten tai saksalaisten provokaatio?

Ruotsalaiset pitivät yhtenä vaihtoehtoehtona, että venäläiset olisivat harhautuneet Ruotsin puolelle pommittaessaan Turkua ja Ahvenenamaata (The reasons for the Soviet air attack on Stockholm in 1944 are still debated today. The Swedish official version says it was a navigational error, but some believe that by bombing the city, the Soviet Union was trying to issue a stern warning to this neutral country.)

Syy pommitukseen saattoi olla myös venäläinen vakoilija Vasily Sidorenko, joka oli otettu kiinni 1942. NL oli pyytänyt useasti Sidorenkon vapautusta. “You are letting Sidorenko die of hunger and maltreatment. Free Sidorenko, that is what we are demanding, first and foremost,” Soviet Foreign Minister Vyacheslav Molotov said aggressively to the Swedish envoy Wilhelm Assarsson. Neljä päivää pommituksen jälkeen Sidorenko lennätettiin Neuvostoliittoon.

Yksi selitys

Ruotsalainen sotahistorioitsija Tommy Åkesson on yksityiskohtaisessa tutkimuksessaan (Stockholm bombas! Sovjetunionen och den svenska beredskapen i februari 1944. Militärhistorisk Tidskrift 2003, Försvarshögskolan, Stockholm) pitävästi selvittänyt, että kyseessä oli vahinko, kuten jo alunperin ounasteltiin. Kyseessä olivat Turkua pommittamaan matkanneet koneet, joista osa harhautui Tukholman ylle. Helsingin ilmavalvontakeskus totesi helmikuun 22. päivän iltana, että idästä lähestyi parisataa Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimien ADD:n pommikonetta, jotka jatkoivat Helsingin ohi Suomenlahden keskipaikkeilla lentoaan länteen ilmeisenä kohteenaan Turku. Porkkalan kohdalla osa koneista kääntyi takaisin huonontuneen sään takia. Muodostelmat hajautuivat vain osan jatkaessa Turkuun. Kaupunkiin putosi ainoastaan 15 pommia.Muutama kone lensi Ahvenanmaalle pudottaen pomminsa Maarianhaminaan. Kolme konetta jatkoi kuitenkin lentoaan länteen kohti Tukholmaa.

Kolme venäläiskonetta jatkoi matkaansa Ahvenanmeren yli ja pudotti 15 pommia Tukholman esikaupunkialueelle. Tukholmassa sattui juuri olemaan meneillään suuri ilmasotaharjoitus, minkä johdosta kaupunki oli pimennetty. 

Mitä tehtiin Helsingissä pommikoneiden tullessa?

Vuosaareen rakennettiin hämäykseksi kokkoja, jotta venäläiset yöpommittajat luulivat sitä palavaksi Helsingiksi. Lisäksi siellä oli kiivaasti tulittava it-patteri. Helsingin länsipuolen valonheittäjät suljettiin ja kaupunkihan oli täysin pimeänä. Näin neuvostoliittolaiset pommittivat 10 km päässä idässä olevaa autiota aluetta.

Toinen selitys

Kyseessä ei ollut minkään tasoinen erehdys tai eksytys. Pommitus oli tarkkaan harkittu ja suunniteltu, syykin on tiedossa: Neuvostoliiton sisäasiain kansankomitean johtaja (sisäministeri) Lavrenti Pavles dze Berian poika oli pidätetty Ruotsissa vakoillusta (ihan ilman syytä ja perustetta, tietysti  ) ja NL:n lähestystö oli tehnyt kaikkensa miehen vapauttamiseksi.Pommitusten jälkeen Berija nuorempi vapautettiin ja karkoitettiin maasta. Joosen käsi oli pitkä, olihan Lavrenti itse kotoisin Gruusiasta, mingreeli.

Ruotsin ilmatorjunta toisessa maailmansodassa

Helmikuussa neuvostopommittajat pommittivat Haaparantaa ja Ylitorniota. Syynä oli Oulua ja Raahea pommittaneiden neuvostokoneiden suunnistusvirhe.Vuoden 1943 huhtikuussa pommeja putosi Karlskronan lähelle Verkön alueelle.Samaan aikaan ADD:n koneet pommittivat Itämeren itärannalla sijainnutta saksalaisten hallussa ollutta Itä-Preussin pääkaupunkia Königsbergiä eli nykyistä Kaliningradia.Vuoden 1940 helmikuussa neuvostokoneet pommittivat Pajalaa.Åkessonin mukaan virheiden taustalla oli neuvostolentäjien puuttellinen koulutus ja teknisen kaluston vajavuus.Myös liittoutuneet ja saksalaiset pommittivat Ruotsia sodan aikana ainakin 29 tapauksessa.Brittikoneet olivat Lundin päällä vuoden 1943 joulukuussa.Yli 300 brittopommittajaa lensi Ruotsin ilmatilassa vuoden 1943 syyskuussa palatessaan pommittamasta Berliiniä. Ruotsin ilmatorjunta ampui koneita kohti yli 9 000 laukausta.Sodan aikana Ruotsin ilmatilaa loukattiin lähes 5 000 kertaa.Ilmatorjunta ampui sotavuosina alas 19 konetta. Pudotetuista koneista yhdeksän oli saksalaista, kuusi englantilaista, kaksi amerikkalaista ja kaksi tuntemattomiksi jäänyttä.

Kuka oli Sidorenko

Valehenkilö ”Sidorenko” ei ollut tusina-agentti. Jostain syystä hänen vangittunaolo Tukholmassa oli neuvostoliittolaisten jatkuva huolenaihe.Itsensä Molotov otti asiaan kantaa ja painosti ruotsalaisia vapauttamaan välittömästi ”Sidorenkon”. Tuloksetta. ”Sidorenko” kiinnosti siis hyvin korkealla neuvostojohdossa.Ruotsalaisua painostettiin edelleen koko vuosi 1943. Tuloksetta. Joulukuussa 1943 Neuvostojohdon pinna paloi ensimmäisen kerran. Ruotsin Moskovan lähettiläs Wilhelm Assarson ja sotilasasiamies saivat passituksen kotiinsa! Siis yhden vangitun agentin vuoksi.Ruotsin hallitus ryhtyi valmistelemaan ”Sidorenkon” vapauttamista. (NL ei sitä tosin tiennyt)Tukholman pommitusten jälkeen Ruotsille tuli suorastaan kiire vapauttaa ”Sidorenko”.Nimi ”Sidorenko” on systemaattisesti suluissa yllä, koska emme tänäkään päivänä tiedä kuka tuo merkillinen henkilö – jonka eteen Moskova oli valmis pistämään pelimerkkejä noin paljon – oli. Hän ja vaimo-oletettunsa lennätettiin Ruotsista Englantiin eikä ole sen koommin ole kuulunut heistä mitään. Neuvostolähteet (tavanomaiset) eivät kuulemma miestä tunne/tunnusta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.