Vlad Tepes – Mies josta tuli myytti

|

Stefan Svinhufvud

Vlad Dracul Tepes III tai Vlad Seivästäjä on monelle tuttu populaarikulttuurin myötä. Oli kyse sitten Bram Stokerin Dracula kirjasta tai sitten saman nimen jakavista elokuvista. Näissä Vlad on aina myyttisten vampyyrien herra ja pimeyden prinssi mutta kuten monessa myytissä, on tässäkin ripaus totuutta.

Moni on tässä vaiheessa myös varmasti tietoinen tästä että Bram sai inspiraationsa Vlad Draculin elämästä, mutta kuka oikeasti tietää mikä hänen tarinansa todellisuudessa oli.

Vlad syntyi loka-joulukuun välisenä aikana vuonna 1431 pieneen Valakian ruhtinaskuntaan. Samana vuonna kun Vladin veli syntyi, hänen isänsä Vlad vanhempi liittyi Lohikäärmeen veljeskuntaan (The Order of the Dragon). Liittyessään hänelle annettiin lempinimi/lisänimi Dracul joka tarkoittaa lohikäärmeen poikaa. Vladin sukunimi itsessään oli Drăculești joka on toinen haara Valakian myyttisestä Basarabin suvusta.

Itse Valakian historiasta ei tiedetä kaikkea, lähinnä alkuvuosien sekä vuosikymmenien tapahtumista. Valakian ensimmäinen prinssi oli Radu Negru joka oli hallitsi vuosien 1290-1310 välillä. Total War: Attila pelin modissa nimeltä Medieval 1212AD sisältää jostakin syystä Valakian ruhtinaskunnan mutta kuitenkin peleistä voi myös oppia historiaa, lue aiheesta tästä

Vlad asui alkuvuotensa kaupungissa nimeltä Sihisoara mutta muutti veljensä Radun kanssa Targovisteen kun hänen isänsä nousi valtaan vuonna 1436.

Teini-ikä

Vladin isä kuitenkin syöstiin piakkoin vallasta unkarilaisten toimesta jonka jälkeen Vlad II haki apua ottomaaneilta, merkkinä lojaalisuudestaan hän lähetti molemmat poikansa konstantinopoliin pantiksi.

Vaikkakin Radu ja Vlad olivatkin ns. vankeja niin heitä kohdeltiin erittäin hyvin. Ollessaan ottomaanien luona Vlad Tepes oppi kuinka he käyttivät pelkoa ja kauhua lopputuloksien takaamiseksi, tämä myöhemmin oli Vladille eduksi sotiessaan ottomaaneja vastaan.

Vuonna 1448 Vlad III nousi kuitenkin Valakian valtaistuimelle ottomaanien avulla. Vlad ei kerennyt kuitenkaan pitkään hallita ennen kuin hänen oli pakko paeta kun unkarilaiset tulivat takaisin Valakiaan. Ensiksi Vlad asui setänsä Bogdanin luona Moldaviassa, mutta joutui pakenemaan sieltäkin. Vlad myöhemmin päätyi veljensä Radun kanssa Transilvaniaan jossa heitä opetti unkarilainen veteraani John Hunyadi jolla oli samanlaisia aatteita kuin Vladilla.

John Hunyadi vihasi ottomaaneja ja näki että heidät pitäisi ajaa kokonaan pois euroopasta. Vlad taas oli oppinut vihaamaan heitä niihin aikoihin kun hän oli vielä ns. vankina jolloinka hänen kurittomuus usein maksoi hänelle.

Nousu takaisin valtaan

Vuonna 1456, Vlad marssi palkkasoturiarmeijan kanssa kohti Valakiaan. Matkan aikana Vladislav III tuli kuitenkin vastaan hänen armeijansa kanssa jolloinka Vlad sekä Vladislav ryhtyi kaksintaisteluun joka oli hyvin tavanomaista tuohon aikaan. Se säästi armeijoilta aikaa sekä ihmishenkiä ja sillä ansaitsi kunnioitusta.

Vlad tappoi Vladislavin kaksintaistelussa jonka jälkeen hän marssi takaisin Targovisteen. Heti alkuun hän teloitti kaikki häntä vastustaneet sekä seivästi nämä. Vaikkakin Vlad olikin brutaali kidutusmenetelmissään sekä tappamiskeinoissa niin hän teki paljon hyvääkin. Ulkomaiden kauppiailta alettiin kerätä veroa sekä rikkaiden verojakin nostettiin hieman. Näiden ansiosta Vlad rakensi valtakuntaansa, tehden siitä taloudellisesti erittäin kestävän. Myöhemmin Vlad teki ottomaaneille selväksi ettei hän ole isänsä ja ettei ole mikään ottomaanien ystävä joka johti myöhemmin myös sotaan.

Sodassa Vlad Tepes näytti ottomaaneille kuin myös sivustakatsojille että hän oli todella hyvä taktikko. Vaikkakin ottomaanien armeija olikin paljon isompi kuin Valakian niin Vlad käytti hyväkseen sissisota taktiikoita jotka usein koituivat katastrofaaleiksi ottomaaneille.

Sota myöhemmin kääntyi luonnollisesti turkkilaisten puolelle ja Vlad pakeni Unkariin ja hänen veljensä Radu nousi valtaan Valakiassa. Unkarissa hänen oli tarkoitus saada sotilaallista apua kuningas Matiakselta joka kuitenkin petti Vladin ja vangitsi tämän. Vlad kuitenkin vapautettiin myöhemmin ja hän meni naimisiinkin. Myöhemmin Vlad tapasi entisen unkarilaisen kenraalin jonka kanssa hän kokosi sekalaisen armeijan ja marssi kohti Targovisteä. Tässä vaiheessa Radu oli jo kuollut ja valtaistuimella istui Basarb vanhempi joka kuitenkin pakeni kaupungista ennen kuin Vlad saapui. Noustessaan jälleen kerran valtaan hän päästi aiemmin kootun armeijan vapaaksi. Pian kuitenkin ottomaanit olivat takaisin Targovisten ovilla eikä Vladilla ollut armeijaa.

Vladin kuolemasta ei ole varmaa tietoa mutta useat ovat sitä mieltä että hän kuoli vuonna 1477 taistelussa ottomaaneja vastaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.