Näin syntyy Molotovin Cocktail – Eurooppaa puolustamassa -tv-sarja NatGeo TV-kanavalla

|

admin

Tämän tuhoisan polttopullon nimesi pioneeripataljoonassa vuosina 1937-1939 palvellut kapteeni Eero Kuittinen, joka nimesi sen Neuvostoliiton tuolloisen ulkoministerin Vjatseslav Molotovin mukaan. Molotov väitti talvisodan aikana radiossa, että Neuvostoliitto ei suinkaan pommittanut Helsinkiä vaan pudotti ruoka-apua siviileille. Suomalaiset alkoivat kutsua näitä ruoka-avuiksi väitettyjä pommeja ironisesti Molotovin leipäkoreiksi ja aiheeseen sopivasti polttopulloja Molotovin cocktaileiksi kiitoksena Neuvostoliiton antamasta ruoka-avusta.  

Nämä tulenarasta nesteestä, kaliumkloraatista ja männyn mahlasta valmistetut Molotovin cocktailit toimivat tärkeänä välineenä suomalaisille taistelussa Neuvostoliiton T-26-panssarivaunuja vastaan. Niiden teho perustui T-26-panssarivaunuissa olevaan ilmanottoluukkuun. Ilmanottoluukku imi vaunuun sisään polttopulloista aiheutuneet liekit ja savut, ja teki panssarivaunuista näin toimintakelvottoman. Ulkomainen lehdistö nosti tämän suomalaisten käyttämän Molotovin cocktailin maailmanmaineeseen talvisodan jälkeen ja on säilynyt tällä nimellä tähän päivään asti. 

Jaksossa vieraillaan myös muun muassa Raatteentiellä, jossa sotahistorijoitsija Mika Kulju kertoo suomalaisten motti-taktiikasta, ja miten tämän taktiikan avulla suomalaiset pysäyttivät Neuvostoliiton talvisodassa.  Eurooppaa puolustamassa -tv-sarja alkaa huomenna torstaina 5.9. klo 21.00 yksinoikeudella National Geographicin TV-kanavalla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.