Suomen laivasto sodassa

|

admin

Suomen laivasto osallistui aktiivisesti sekä talvi- että jatkosotaan. Laivasto koostui pääasiassa pienistä aluksista, joita käytettiin merisodankäynnin lisäksi rannikkopuolustukseen ja kuljetuksiin.

Talvisota

Talvisodassa Suomen laivasto pyrki estämään Neuvostoliiton laivaston saartamasta Suomea merellä ja toimimaan kuljetusalusten saattueiden suojana. Suomen laivasto kävi useita taisteluita Neuvostoliiton laivastoa vastaan, kuten esimerkiksi Viipurinlahden taistelun ja Taipaleenjoen taistelun, joissa Suomen laivasto onnistui pitämään asemansa Neuvostoliiton laivastoa vastaan.

Suomen laivastolla oli useita tärkeitä aluksia Talvisodassa, joita käytettiin merisodankäynnin lisäksi rannikkopuolustukseen ja kuljetuksiin. Tässä on muutama esimerkki tärkeimmistä aluksista:

  1. Ilmarinen ja Väinämöinen – nämä olivat Suomen laivaston suurimmat alukset Talvisodassa. Ne olivat raskaasti aseistettuja risteilijöitä, jotka oli suunniteltu erityisesti suojaamaan Suomen kuljetusaluksia ja taistelemaan Neuvostoliiton laivastoa vastaan. Valitettavasti molemmat alukset upposivat miinaan 13. syyskuuta 1941.
  2. VMV 17 – tämä oli nopea ja kevyesti aseistettu Hämeenmaa-luokan miinalaiva. VMV 17 oli tärkeä alus, joka osallistui useisiin miinanlaskutehtäviin Viipurinlahdella ja torjui useita Neuvostoliiton hyökkäyksiä.
  3. Louhi – tämä oli kevyesti aseistettu vanha höyrylaiva, joka oli muutettu miinanlaskualukseksi. Louhi osallistui useisiin miinanlaskutehtäviin Suomenlahdella ja Viipurinlahdella ja auttoi pitämään Suomen rannikkoalueet turvassa.
  4. Syöksy – tämä oli nopea ja kevyesti aseistettu torpedovene, jota käytettiin hyökkäys- ja torjuntatehtäviin. Syöksy osallistui useisiin torpedohyökkäyksiin Neuvostoliiton laivaston aluksia vastaan.
  5. Sisu – tämä oli kevyesti aseistettu partiovene, jota käytettiin tiedusteluun ja hyökkäyksiin Neuvostoliiton rannikkokohteita vastaan.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä tärkeimmistä aluksista, joita Suomen laivasto käytti Talvisodassa. Vaikka Suomen laivasto oli pieni ja vähäinen verrattuna Neuvostoliiton laivastoon, se oli silti tärkeä osa Suomen puolustusta ja sen panos oli merkittävä Suomen itsenäisyyden säilymiselle.

Jatkosota

Jatkosodassa Suomen laivasto toimi enemmän rannikkopuolustuksen tukena ja kuljetusalusten saattajana. Suomen laivasto onnistui estämään Neuvostoliiton laivaston saartamasta Suomea merellä, ja se osallistui useisiin kuljetuksiin ja maihinnousuihin Karjalan kannaksella.

Suomen laivastolla oli useita tärkeitä aluksia Jatkosodassa, joita käytettiin rannikkopuolustuksen tukemiseen ja kuljetusalusten saattamiseen. Tässä on muutamia esimerkkejä tärkeimmistä aluksista:

  1. Kotka – tämä oli kevyesti aseistettu miinalaiva, joka oli suunniteltu miinoituksen asettamiseen ja torjuntaan. Kotka osallistui useisiin miinanlaskutehtäviin ja auttoi pitämään Suomen rannikkoalueet turvassa.
  2. Tarmo – tämä oli nopea ja kevyesti aseistettu partiovene, jota käytettiin tiedusteluun ja hyökkäyksiin Neuvostoliiton rannikkokohteita vastaan.
  3. Joukahainen – tämä oli kevyesti aseistettu miinalaiva, joka osallistui useisiin miinanlaskutehtäviin Suomenlahdella ja Viipurinlahdella.

Suomen laivasto kärsi myös merkittäviä tappioita molemmissa sodissa, esimerkiksi Talvisodan aikana Suomen laivasto menetti useita aluksia miinoituksessa ja taisteluissa Neuvostoliiton laivastoa vastaan. Suomen laivasto menetti myös aluksia jatkosodassa esimerkiksi miinoituksissa ja Neuvostoliiton laivaston torpedohyökkäyksissä.

Kaiken kaikkiaan Suomen laivasto oli merkittävä osa Suomen puolustusta molemmissa sodissa ja sen panos oli tärkeä Suomen itsenäisyyden säilymiselle.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.