Suomen historia on täynnä kiinnostavia tapahtumia ja maastamme löytyy myös monia paikkoja, joissa kannattaa vierailla, jos vähänkin on kiinnostunut historiasta tai kulttuurista. Varsinais-Suomen alue on yksi maamme varhaiten asutettu alue, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Tässä artikkelissa voit lukea Varsinais-Suomessa sijaitsevista historiallisista kohteista, joihin kannattaa suunnata vaikka seuraavalla lomalla. Matkailu avartaa jopa kotimaassa, joten tutustu historiallisiin matkakohteisiin Varsinais-Suomessa.
Suomen entinen pääkaupunki Turku
Turku oli pitkään Suomen hallinnon keskus ja pääkaupunki, ennen Helsingin perustamista. Turun alueella on paljon historiallisia kohteita, joihin kannattaa tutustua, ja joista kerromme tässä artikkelissa. Jos haluat tietää, missä Turussa kannattaa esimerkiksi majoittua, siirry ReviewsBirdiin ja lue muiden käyttäjien kokemuksia majoituspaikoista.
Turun linna
Turun kuuluisin historiallinen kohde on luultavasti Turun linna, joka on myös yksi Suomen tärkein historiallinen muistomerkki. Suomessa on myös paljon tärkeitä suojeltuja kohteita, joista tämä linna on yksi tärkeimmistä, Linna perustettiin jo 1200-luvulla Aurajoen suulle Turussa ja se toimi hallinto linnana Ruotsin vallan aikana. 1200-luvulla Ruotsi rakennutti linnoja Suomeen sen itäisten rajojen puolustamista varten ja Turkuun rakennettiin ensiksi Ruotsin käskynhaltijan ja sotilaiden käyttöön tarkoitettu leiri. Alunperin linna oli kastellimainen nelikulmainen muurirakennus, joka on luultavasti saanut vaikutteita Baltiasta tai muista Ruotsin linnoista. Linna alettiin rakentamaan lisää ja parantelemaan 1300-luvulla, kun tilanne oli enemmän vakiintunut. Linnaa voitiin alkaa käyttää myös muihin tarkoituksiin. Ulkomuureja korotettiin ja linnaan rakennettiin myös asuintiloja. Tämän vuosisadan lopussa Ruotsissa alettiin käymään verisiä valtataisteluita ja silloin myös Turun linna sai osansa taisteluista ja kärsi myös vahinkoja. Linna kuitenkin korjattiin ja se oli 1300-luvun merkittävimpiä linnoja Pohjoismaissa.
Seuraavan vuosisadan aikana linnan rakentamista jatkettiin ja linna sai myös kivisen kappelin puisen tilalle. 1400-luvulla linna sai myös ulkopuolelleen esilinnan, joka toimi pitkään asutuksena Turun arvostetuimmille virkamiehille. 1500-luvulla linnassa vieraili paljon merkittäviä henkilöitä ja se oli monen tapahtuman keskus. Linnaa paranneltiin 1550-luvun puolivälissä, koska sen sijainti oli merkittävä ja tärkeä. Sodankäynnin kannalta linna alkoi kuitenkin menettää merkitystään vuosisadan loppuvaiheilla ja linnaa muutettiin enemmän renessanssiajan palatsiksi ja vallanpitäjien asuinpaikaksi. Turun linna toimi Juhana herttuan asuinpaikkana ja hänen hovinsa asui ja työskenteli linnassa. parhaimmillaan linnassa työskenteli jopa 600 ihmistä.
Loiston aikojen jälkeen linna alkoi pikkuhiljaa rapistumaan ja se toimi niin asevarastona kuin myös viljavarastona. Pelkästään esilinna oli toiminnassa varsinaisena asuntona ja 1600-luvulla kenraalikuvernööri Pietari Brahe asui siellä. Päälinnassa oli vielä toimintaa 1700-luvulla ja sinne rakennettiin uusi kirkko ja muitakin parannuksia tehtiin Kustaa III vierailua varten. Vuosisadan lopussa linna muutettiin kuitenkin vankilaksi ja se toimi tässä virassa vuoteen 1891 asti, jolloin uusi lääninvankila otettiin käyttöön.
Myöhemmin linna toimi kasarmina ja läänin vankilana. 1800-luvun lopulla linna muutettiin museokäyttöön mutta toisen maailman sodan aikana linna tuhoutui pahoin ja se restauroitiin nykyiseen muotoonsa vasta 1960- luvulla.
Turun Tuomiokirkko
Turun linnan lisäksi yksi Turun kuuluisimpia rakennuksia on Turun Tuomiokirkko. Tuomiokirkko on rakennettu useassa eri vaiheessa ja sen arvellaan ensin olleen puinen kirkko 1200-luvulla. Rakennuksen historiasta ollaan kuitenkin monta mieltä ja varsinkin rakennusmateriaalit vaihtelevat tutkijoiden välillä. Myöhemmin kirkko tuhoutui Novgorodilaisten hyökkäyksissä 1300-luvulla, jonka jälkeen kirkkoa alettiin rakentamaan enemmän. Kirkko rakennettiin vaiheittain uudelleen suuremmaksi 1400-luvulla.
Rakentaminen jatkui seuraavina vuosisatoina ja mahtavimmillaan Turun Tuomiokirkko oli katolisen ajan lopulla ja sen jälkeen kirkkoa on myös useasti vielä korotettu ja rakennettu lisää. Kirkossa on nykyisin myös museo, joka kertoo kirkon eri vaiheista ja rakennuttamisesta. Kirkko on myös merkittävä hautapaikka ja sen alle on vuosisatojen saatossa haudattu tuhansia ihmisiä ja hautaaminen kirkon alle lopetettiin vasta vuonna 1784.
Muita nähtävyyksiä Turussa
Linat ovat kiinnostavia kohteita ja niissä riittää tarinoita. Turun lähistöllä on myös monia muita linnoja, joissa kannattaa vierailla samalla reissulla. Kaarinassa sijaitsee Kuusiston Piispanlinna, joista on jäljellä linnan rauniot. Myös tämä linna on perustettu 1200-luvulla ja se oli paikka, jonne Piispa saattoi paeta vaikeina aikoina. Kuitenkin 1500-luvulla Kustaa Vaasan käskystä linna tuhottiin, koska katoliselle kirkolle ei haluttu antaa enää tukikohtaa, josta se olisi voinut kasvattaa suosiotaan.
Turussa sijaitsee myös hieno käsityöläismuseo Luostarinmäki, jossa voi tutustua 1800-luvun käsityölaiselämään. Alueen rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan ja se on ainoa yhtenäinen puutalo alue, joka on säilynyt 1700-luvun lopusta tähän aikaan. Luostarinmäki oli alunperin laitakaupungin alue, jossa asui paljon käsityöläisiä ja muita kaupungin virkamiehiä. Turun palon jälkeen alueen merkitys kuitenkin kasvoi, koska se säilyi palosta. Palon jälkeen monet kodittomaksi jääneet ihmiset pyrkivät alueelle ja sen väkiluku melkein kaksinkertaistui lyhyessä ajassa. 1900-luvulla alue muutettiin ulkoilmamuseossa, millaisena se toimii myös nykyään.